Založ si blog

Klamstvo može obehnúť polovicu sveta, zatiaľ čo PRAVDA si práve obúva topánky . .. (Mark Twain)

Po pade vlady sa znovu na Somarskom vrsku obnovili rozne kurzy, prednasky, dnes sa konala jedna pod nazvom – Okolo sveta prstom na mape.
 
V modrom siatri sa schadzali posluchaci, na kecpulte vedla miktofonu bol velky globus. Napravo od kecpultu za stolom sedeli traja ludia, v strede duplovany predseda Mysiak, po lavej strane od srdca sedel mne doteraz neznamy muz, ktory mal na ociach skrabosku. Zo skrabosky na nas civelo jedno mrtve oko. Po pravej strane sedel revolucionar Pavol Kremes, verejnosti znamy pod pseudonymom Pavko Korcagin. Ti traja tam sluzili ako nazorna agitacia ku prednaske nasho Ucitela. Dnes nemal okolo bedier uviazany pruh lanoveho platna na sposob pampersky, ale prisiel v bermudach, sandaloch a v reklamnom tricku hotela Forum. Usmievajuc sa prisputil k mikrofonu, dal mu zopar frciek, napocital do styroch a presiel pohladom po posluchacoch:
 
    – Drahi priatelia, sympatizanti a mozno aj volici Unie sociopatov, dnes sa moja prednaska bude niest v zmysle celosvetovetovom, lebo v kolkych krajinach si bol, tolkokrat si demokratom a mozno aj clovekom. Preferencie nasej strany upadaju, ludia nevedia, co mozu od nas ocakavat, lebo sme vykonali vsetko, co zabezpecilo Slovensku blahobyt, slobodu, demokraciu a hlavne vnutornu spokojnost. Mnohi si myslia, ze sme vyhoreni. Ale opak je pravdou. Chcem vam ponuknut nase zahranicne uspechy, ktore boli beznemu obcanovi doteraz nezname. Aby ste nemali pocit, ze nasu stranu ucelovo chvalim, mam tu globus, roztocim ho a so zavretymi ocami prstom najdem krajinu o ktorej vam porozpravam. A bol by v tom cert, aby sme aj tam nezozali uspech!
 
Ucitel spokojny sam so sebou vyzval posluchacov, aby sa zamysleli a polozili mu nejaku zmysluplnu otazku. Prihlasil sa pan Hromadka, ktoreho v poslednej dobe stretavam aj tam, kde mu jeho zvestovatelska sluzba nepovoluje sa angazovat, ale mozno dnes sem neprisiel ako zvestovatel, ale ako rucitel. Zvestovatelom bol evidentne Ucitel.
 
    – Chcel by som sa vas spytat Majstre, ze ked roztocite globus a vas cteny prst sa ocitne na ostrovoch Galapagos, to znamena, ze aj tam mozete zozat uspech?
 
Ucitel zbledol, zhlboka za nadychol, prebodol pytajuceho sa pohladom ostrym ako britva, privrel oci a hlasom zdanlivo trpezlivym sa snazil uspokojit hlad po vedomostiach pana Hromadku.
 
    – Hromadka, clovece nestastny, odpoviem vam otazkou: aj vy, keby ste sa ocitli na Galapagoch by ste oznamili reptilom a inej faune s usmevom Koniec sveta????
 
Pan Hromadka sa zamyslel a stopercentne presvedceny o svojej pravde odpovedal na učiteľovu otazku:
 
    – Iste, ved aj zviera je vytvorom nasho Pana, najdete ho na kazdom mojom letaciku, hoci uznam, ze taky bezny otec stastnej rodiny, ma v naruci radsej baranka, ako krokodila.
 
Ucitel si vybral z vrecka bermud tubu tabletiek, vysypal si obsah do ruky a zapil ho extraktom z jacmennych klickov.Takto posilneny zacal tocit globusom. Privrel oci a prstom zastavil tociaci sa globus. Otvoril oci a prizval niektorych posluchacov, aby sa prisli pozriet na miesto pod jeho prstom. Boli to Filipiny.
 
    – Sme na Filipinach a co dalej? Skorumpovane Filipinske ostrovy treba oslobodit od metastaz, ktore tam zostali po byvalom rezime, po Marcosovi, ktory mal drahsie hodinky ako nas Nepriatel a jeho doteraz zijuca manzelka ma viac topanok ako sudruzka Svetlana. Zistime si este nejake podrobnosti a ideme bukovat letenky. Tri. Jednu pre mna, druhu pre draheho revolucionara Pavka Kremesa a tretiu pre pana Hromadku …
 
Pan Hromadka pocteny, ze sa mu dostalo zatial najviac pozornosti ocervenel pychou, ktora mu bola dotetaz zakazovana. Do oci mu vosli slzy a ako plakal, Ucitel pokracoval:
 
    – V nasej uderke sa riadime heslom: vsetko ide podla planu! … po obdrzani leteniek treba zvazit, co si treba vziat okrem hrby penazi so sebou. Pana Hromadku posleme do solarka, aby  lepsie zapadol do miestneho koloritu. Peniaze nam z rozpoctu vycleni tu pritomny Pokladnik pan Gabo Okmas, sediaci nalavo od nasho duplovaneho predsedu Mysiaka. Do kufra si pobalime vylucne satstvo hodne zvedaveho turistu. Hned na druhy den po prilete do Manilly sa vyberieme medzi pospolity lud. Objedname u vyhladoveleho tesara dvojmetrovy kriz a na ten kriz pribijeme do pol tela vyzleceneho pana Hromadku. Nasadime mu trnovu koruu a postriekame ho rajcinovym pretlakom. Potom zhrozeni zacneme kricat-Milargo ,milargo!!!!!!!!!, co v jazyku spanielkych kolonizatorov znamena ZAZRAK! Pospolity lud podla principov krestanskych hodnot sa ujme kriza s ukrizovanym panom Hromadkom, odnesie ho pred palac Imeldy Marcosovej a zacne kricat Libertad! …. a ked vsetko pojde podla planu, Imeldu vyzenu z palaca, nasledne ho vylagruju, zrovnaju ho s buldozermi so zemou a pohnu sa dalej …. zacnu plundrovat obchody, muzea, podpalovat auta, skratka vsetko daju do laty, co im pride pod ruku. My dvaja s panom Kremesom snimeme pana Hromadku z kriza, vycistime mu jodovou tinkturoou rany, prizveme miestnu krasavicum,aby mu umyla nohy a takto opatreneho ho nasadime do lietadla a privezieme ho z misie domov. Pytate sa, naco tolko cirkusu okolo Filipin, kde sa bezny obcan v zivote nedostane?Odpoviem vam slovami klasika: moja sloboda sa zacina tam, kde sa konci sloboda druheho!
 
V siatri nastalo ticho, bolo pocut iba rychle kroky pana Hromadku, ktory uhanal smerom k vychodu s aktovkou a plnou narucou propagacneho materialu, na ktorom boli este krajsie obrazky ako v Knihe dzungli … .

Podpíšte petíciu EÚ za základný nepodmienený príjem ako ľudské právo

12.01.2014

V členských štátoch EÚ prebieha zbieranie podpisov pre podporu občianskej iniciatívy za nepodmienený základný príjem. Termín ukončenia je 14.01.2014, čo je presne rok od jej úvodnej registrácie. Cieľom tejto iniciatívy je poskytnúť každej osobe v EÚ príjem na úrovni 60% priemerného čistého príjmu v Únii. Tým by boli zabezpečené základné materiálne potreby a [...]

Prečo vznikajú vtipy o policajtoch? V Nitre na základe osobných skúseností

05.03.2013

V posledných mesiacoch ma šťastena nemá veľmi v láske a tak v duchu tohto mi robí samé prieky, ako toť nedávno, v podobe dvoch pokút za parkovanie. Dostať pokutu za parkovanie nie je príjemná a už vôbec nie lacná záležitosť. Taxy sú rôzne, kto ich určuje netuším, ale jedno tuším, že s pokutami za parkovanie to v tomto štáte nebude celkom košér. Nechcem špekulovať [...]

Iba tak, veselo na rozlúčku

15.09.2012

Tak a je to tu! Mediátorka zo mňa asi sotva bude, lebo hneď môj prvý pokus, tu na Pravde, skončil ako na tomto obrázku: Tak mi treba! Keby som skôr poznala príslovie, že „Lepšie je padnúť do mora, ako medzi ľudí.“ (Čínske príslovie), to by som si dala pozor. Ale teraz, čo už? Po vojne je každý generál! Aj ja! Poviem vám, že taký pád dosť bolí a ja druhý, pre [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 391273x
Priemerná čítanosť článkov: 5081x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy