Nové zuby alebo nové auto?

25. mája 2011, anaJ, Nezaradené

Toť dilema. Nie, nerobím si srandu. Nové zuby sú drahá záležitosť a môžu nás vyjsť dokonca viac, než auto, v ktorom sa momentálne vozíme. Iba nedávno som čítala článok o Jane Fonda, ktorá vo veku 73 rokov minula na svoje umelé zuby 55-tisíc amerických dolárov.

Zaujímalo ma, ako je to s cenami nových zubov u nás, preto som oslovila troch zubárov o kalkuláciu a to, čo som zistila mi doslova vyrazilo dych. Na Slovensku je to porovnateľné s cenou, ktorú zaplatila Jane Fonda v USA.

V prípade, že potrebujete zubnú náhradu a rozhodnete sa pre implantáty, tak cena za takúto náhradu sa pohybuje + / – 45 tisíc EUR. Keď na to nemáte, tak môžete zvoliť lacnejšiu alternatívu vyberateľnej náhrady, fixovanej pre denný komfort na „mini“ implantátoch v hodnote + / – 10 tisíc EUR.

Predpokladám, že na takýto „špás“ má máloktorý dôchodca peniaze, preto je jeho rozhodovanie jednoduchšie. Zabudne na implantáty a vyberie si obyčajnú „umelohmotnú“ náhradu za + / – 1 000 EUR, na ktorú mu poisťovňa prispeje cca 2 – 3 stovky. Alebo … jednoducho začne chodiť bez zubov.

Prečo sa o túto tému zaujímam? Nuž sama potrebujem (chcem) implantát a zisťujem, čo mi ponúka domáci, či zahraničný trh. Áno, aj zahraničný, lebo „štúdiom“ na webe som zistila, že našinci za zubami cestujú do zahraničia. Do Čiech, do Maďarska, do Chorvátska, na Ukrajinu, ba dokonca do Indie. V Indii vás to vyjde lacnejšie, než u nás a to napriek tomu, že si k cene za výkon a materiál pripočítate cenu letenky a ubytovania.

Čím to je, v okolitých štátoch sú ceny neporovnateľne nižšie, než u nás? Čím to je, že ceny u nás sú už porovnateľné s najdrahším zdravotným systémom na svete, s USA?

Neviem, možno mám iba málo informácii. Má niekto z vás osobnú skúsenosť so zubným implantátom? Pozná niekto z vás dobrého implantológa, ktorý nechce byť milionárom za jeden rok a preto robí za prijateľné ceny? Kto mi poradí?