Založ si blog

Myslite si čo chcete, ale my sa máme od cigánov veľa čo učiť!

Cigán na kraj sveta išiel a krajšie dieťa ako to svoje nikde nenašiel … lebo základnou podstatou cigánskej kultúry je totiž hrdosť a rodinná i skupinová súdržnosť. A to veru nám, Slovákom, chýba. My máme neustály pocit, že susedove jablká sú lepšie ako tie naše  a keď sa nám to hodí, sme schopní zapredať vlastného otca i mater.

Keď už nič iné, tak našu „hrdosť i súdržnosť“ vidno vo vzťahu k slovenským výrobkom. Radšej si kúpime maďarské, čínske, rumunské, francúzske, či „mongolské“ kurča, ako naše, „tatranské“.

Radšej si kúpime „značkovú“ čokoládu vyrobenú v Bulharsku, Rumunsku alebo Poľsku, než našu, neznačkovú. Čo na tom, že aj my v tej našej neznačkovej továrni vyrábame „inú značkovú“ čokoládu, ktorá sa s úspechom predáva po celom svete a my si ju dovážame z dovoleniek ako „vzácny poklad“ a pri tom vôbec nevieme o tom, že ten poklad je vyrobený u nás, na Slovensku. Obávam sa však, že keby sme to vedeli, tak by sme si ju nekúpili.

Nerozumiem tomu, prečo nepodporujeme vlastnú ekonomiku a prečo nedôverujeme vlastným výrobkom. Na um mi prichodí iba jedno jediné „preto“, lebo … nedôverujeme sami sebe, či preto, že podľa seba súdime iných …

Neveríme sami sebe, že vieme, že dokážeme vytvoriť niečo hodnotné. Neustále o sebe pochybujeme. Máme málo sebadôvery, hrdosti i odvahy. Ale prečo, pre Boha? Veď my sme národ šikovný a pracovitý a vo svete sa nestratíme. Aspoň doteraz sa tam ani jeden Slovák nestratil.

question-mark-dice-150x150

  

Podpíšte petíciu EÚ za základný nepodmienený príjem ako ľudské právo

12.01.2014

V členských štátoch EÚ prebieha zbieranie podpisov pre podporu občianskej iniciatívy za nepodmienený základný príjem. Termín ukončenia je 14.01.2014, čo je presne rok od jej úvodnej registrácie. Cieľom tejto iniciatívy je poskytnúť každej osobe v EÚ príjem na úrovni 60% priemerného čistého príjmu v Únii. Tým by boli zabezpečené základné materiálne potreby a [...]

Prečo vznikajú vtipy o policajtoch? V Nitre na základe osobných skúseností

05.03.2013

V posledných mesiacoch ma šťastena nemá veľmi v láske a tak v duchu tohto mi robí samé prieky, ako toť nedávno, v podobe dvoch pokút za parkovanie. Dostať pokutu za parkovanie nie je príjemná a už vôbec nie lacná záležitosť. Taxy sú rôzne, kto ich určuje netuším, ale jedno tuším, že s pokutami za parkovanie to v tomto štáte nebude celkom košér. Nechcem špekulovať [...]

Iba tak, veselo na rozlúčku

15.09.2012

Tak a je to tu! Mediátorka zo mňa asi sotva bude, lebo hneď môj prvý pokus, tu na Pravde, skončil ako na tomto obrázku: Tak mi treba! Keby som skôr poznala príslovie, že „Lepšie je padnúť do mora, ako medzi ľudí.“ (Čínske príslovie), to by som si dala pozor. Ale teraz, čo už? Po vojne je každý generál! Aj ja! Poviem vám, že taký pád dosť bolí a ja druhý, pre [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 389583x
Priemerná čítanosť článkov: 5060x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy